Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami.

0 (0 ocen)

Wiatraczki z ziemniaków.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
    0,5 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    1 bułka namoczona w mleku
    1jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz świeżo zmielony
    olej do smażenia
    ziemniaki małe długie
    frytura

Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiatraczki 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu śmietany.
    Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy ziemniak na patyku i smażymy we fryturze.

Komentarze

Podobne przepisy