Kotlety mielone z ziemniaczanymi wieżyczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna polska kuchnia

  • 60 min

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z łopatki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    pół łyż.ziół prowansalskich
    pół łyż.przyprawy do mięsa mielonego
    2 jajka
    1 łyżka Vegety
    4 łyżki tartej bułki+bułka do panierowania
    ziemniaki
    2 łyżki masła
    sól

Kotlety mielone z ziemniaczanymi wieżyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wkładamy do miski,dodajemy cebulę startą na tarce,wyciskamy dwa ząbki czosnku,wsypujemy zioła prowansalskie,przyprawę do mięsa mielonego,Vegetę,bułkę tartą oraz wbijamy dwa jajka.Wszystko dokładnie wyrabiamy.Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy kotleciki.
    Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Następnie rozcieramy na gładkie puree,dodając masło.Następnie formujemy wieżyczki z powstałej masy ziemniaczanej.

Porady

Wieżyczki ziemniaczane można formować w pudełeczkach po jogurcie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy