Kotlety resztkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sposób na wykorzystanie resztek wędlin

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - resztki różnych wędlin (można dodac resztki pieczonego mięsa): 30 dekagramów
    - jajo: 1 sztuka
    - bułka: 1 sztuka
    - bułka tarta do obtoczenia: 0.5 szklanki
    - pieprz, zioła prowansalskie do smaku: 1 sztuka
    - olej do smażenia około: 0.33 szklanki

Kotlety resztkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety resztkowe 1. Bułkę namoczyć. Wędliny zmiksować w malakserze (lub zmielić maszynką do mięsa), dodać namoczoną bułkę, jajo i przyprawy i wszystko razem zmiksować. Jeśli masa wyszłaby zbyt rzadka to wsypać trochę tartej bułki. Z masy formować kotlety, panierować je w tartej bułce i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor. NIE SOLIĆ - wedliny mają wystarczającą ilość soli w sobie. Jeśli chcemy to do masy na koniec możemy też dodać starty żółty ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy