Kotlety podajemy jako samodzielne danie. Doskonale smakują w połączeniu z sosem pieczarkowym. Są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Chrupiąca i aromatyczna skórka z płatków owsianych smakuje wyjątkowo
Składniki:
Składniki:
- 25 dag kaszy gryczanej,
- ½ pora,
- 40 dag sera białego,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki bułki tartej,
- Sól, pieprz,
- Natka pietruszki,
- Płatki owsiane do panierki
- Olej do smażenia
Kotlety twarogowo-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy.
Por kroimy w cienkie plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Do miski przekładamy kaszę. Dokładamy do niej pora, ser, jajka i pokrojoną natkę pietruszki. Stopniowo dokładamy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
2.Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki , które obtaczamy w płatkach owsianych.
Tak przygotowane placki smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
Komentarze