Kotlety z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki starannie myjemy
i gotujemy w mundurkach
ok. 20 minut. Studzimy, obieramy
i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy,
osuszamy i siekamy. Żółty
ser ścieramy na tarce o małych
oczkach.
2.Filety myjemy, kroimy w duże
kawałki i gotujemy ok. 10 minut
we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy,
studzimy i usuwamy
ości. Mięso rozdrabniamy. Dodajemy
ziemniaki, rozkłócone jajka,
cebulę, ser i koperek. Mieszamy.
3.Masę doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę
i wlewamy mleko. Ponownie
mieszamy. Jeśli masa będzie za
luźna, dosypujemy mąki. Formujemy
kotlety. Obtaczamy w bułce
tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.
Komentarze