kotlety z DORSZA

0 (0 ocen)

  • 40 min

ten eksperyment kulinarny okazał się strzałem w 10!

  • 40 min

Składniki:

  • porcja dla 2 osób na 2 dni

    2 polędwice z dorsza
    1 jajko
    duży pęczek pietruszki
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
    olej - do smażenia kotlecików
    otręby pszenne - do panierowania

    sos:
    1 puszka krojonych pomidorów
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy/ bazylia suszona
    łyżeczka miodu

Kotlety z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice z dorsza blendujemy (mielimy). Cebulę siekamy w kosteczkę, smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy do ryby. Pietruszkę kroimy drobno - dodajemy do całości, wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, pieprz ziołowy i całość dokładnie wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy 8 kotlecików, panierujemy w otrębach i obsmażamy na oleju, po czm wkładamy no naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy je ok. 20 minut.
  • 2. SOS
    Pomidory wkładamy do garnka, gotujemy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i miodem.
  • 3. Całość podajemy z blanszowanym brokułem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy