Kotlety z selera

0 (0 ocen)

Pyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia.

Składniki:

  • 2 duże selery
    2 jajka
    mąka do panierowania
    majeranek
    sól, pieprz
    bułka tarta i siemie do panierowania
    olej do smażenia

Kotlety z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do mąki dodać trochę majeranku. Plastry selera panierować w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką, mnie najlepiej smakuja podane z marchewką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy