Kotlety z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis dostałam od mamy i bardzo często robię te kotlety, gdyż wolę potrawy bezmięsne. A ta przypadła mi tak do gustu, że mogłabym jeść i jeść codziennie:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 4łyżki siekanej pietruszki, 4 łyżki siekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku, 1 jajko, tłuszcz do smażenia, około 4 łyżki bułki tartej, można także dodać 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i podsmażonego razem z cebulą(ale nie trzeba, ja wolę bez)

Kotlety z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki zmielić na maszynce do mięsa. Obraną i pokrojoną cebulę zarumienić na jasnozłoty kolor. Do ziemniaków dodać jajko, zarumienioną cebulę, pietruszkę, szczypiorek i 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wyrobić masę. Przyprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować okrągłe kotlety, obtoczyć je w bułce i smażyc na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym i surówką.

Porady

Sos czosnkowy przygotowujemy z kwaśnej śmietany 12 %, majonezu. Dodajemy tyle ile chcemy mieć sosu w proporcjach 1:1. Dodajemy ząbek lub dwa czosnku oraz koperek. Surówkę dodajemy taką jaką chcemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy