Kotlety z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyka polskiej kuchni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    2 łyżki tartej bułki
    1 jajko ugotowane na twardo
    1 jajko surowe
    1 białko
    sól
    pieprz
    1 cebula
    1 łyżeczka tłuszczu
    tarta bułka do panierowania
    150 g tłuszczu do smażenia
    2 łyżki maki do posypywania

Kotlety z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z ziemniaków 1. Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce.
    Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem, uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy