KRAKERSOWE SZALEŃSWTO

0 (0 ocen)

Słone krakersy i słodka kawowa masa tworzą wspaniały smak, ciasta rozpływającego się w ustach

Składniki:

  • Ciasto
    6 jajek
    1 szkl mielonych orzechów
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka maki krupczatki
    1 łyżka kakao

    Masa
    1/2 litra mleka
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1 1/2 kostki masła
    12 dkg cappuccino
    2-3 opakowania krakersów



Krakersowe szaleńswto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, białka odrobinę solimy i ubijamy na sztywno, do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do sztywnej piany wsypujemy cukier i dalej ubijamy do sztywności. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą, żółtka z proszkiem i bardzo powoli dokładnie mieszamy w jedna stronę. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy 1 łyżkę kakao, a do drugiej 1 łyżkę mąki. Pieczemy na osobnych blaszkach przez 30 minut w temp 180 stopni.
  • 2. Z pół litra mleka odlewamy niepełną szklankę, wbijamy do niej żółtka i dokładnie roztrzepujemy, dosypujemy mąkę i mieszamy tak aby nie było grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem i na wrzątek wlewamy naszą masę i gotujemy budyń, na końcu do ugotowanego już budyniu wsypujemy cappuccino i bardzo dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Z budyniu i masła ucieramy masę, przekładamy nasze ciasto: jasny biszkopt+masa+krakersy+masa+krakersy+masa+biszkopt kakaowy+masa i starta czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy