Krakowskie obwarzanki z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki przepis na smaczną przekąskę do szkoły,pracy, czy do herbatki. Zawsze smakują świetnie, zamiast z makiem można je też udekorować solą.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g mleka
    40g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    600g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    mak do posypania
    1 roztrzepane jajko do posmarowania

Krakowskie obwarzanki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć z cukrem, dodać odrobinę letniego mleka i odstawić na 15 min. Po tym czasie wszystkie składniki wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je do miski, przykryć ściereczka i odstawić by podwoiło swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kółka foremką o średnicy około 10 cm, w środku wyciąć dziurkę kieliszkiem. Odstawić na ok 15 minut, następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami maku. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec na złoto ok. 20-30 minut.

Porady

Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste.

Komentarze

Podobne przepisy