Obwarzanki domowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (około pół szklanki) z dodatkiem mąki (1 łyżka) i cukru. Odstawiamy, aby zaczęły pracować.
Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy pozostałe mleko, mąkę oraz sól, zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększamy ilość mąki lub mleka.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na sześć porcji i podsypując mąkę rolujemy w długi wałek. Dzielimy go na pół i zwijamy naprzemiennie ( tworzymy warkocz). Tak powstały warkocz łączymy końcami formując okrąg lub precel.
2.Zagotowujemy około 1,5 l wody wraz z sodą. Na gotującą się wodę wkładamy obwarzanki i gotujemy po około 30 sekund każdego obwarzanka. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy makiem/ sezamem/ grubą solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15 minut do zarumienienia się. Smacznego :)
Komentarze