Obwarzanki domowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe, delikatne i naprawdę pyszne obwarzanki

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    20 g drożdży
    170 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 żółtko
    mak/ sezam. gruba sól do posypania
    2 łyżki sody oczyszczonej
    woda

Obwarzanki domowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (około pół szklanki) z dodatkiem mąki (1 łyżka) i cukru. Odstawiamy, aby zaczęły pracować.
    Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy pozostałe mleko, mąkę oraz sól, zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby zwiększamy ilość mąki lub mleka.
    Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na sześć porcji i podsypując mąkę rolujemy w długi wałek. Dzielimy go na pół i zwijamy naprzemiennie ( tworzymy warkocz). Tak powstały warkocz łączymy końcami formując okrąg lub precel.
  • 2. Zagotowujemy około 1,5 l wody wraz z sodą. Na gotującą się wodę wkładamy obwarzanki i gotujemy po około 30 sekund każdego obwarzanka. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy makiem/ sezamem/ grubą solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 15 minut do zarumienienia się. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy