Krem brokułowo-pietruszkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

idealny na lekki wiosenny obiad

  • 40 min

Składniki:

  • przepis na 2 porcje obiadowe:

    1 litr rosołu (może być z kostki rosołowej)
    1 brokuł
    3 średnie pietruszki
    ¼ dużego selera
    3 łyżeczki natki pietruszki
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy
    2-3 ząbki czosnku
    kiełki brokuła
    2 filety z kurczaka (2x100g)

Krem brokułowo-pietruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rosół. Pietruszkę i seler obrać, pokroić w kosteczkę wrzucić do gotującego się rosołu, dodając pieprz, sól, liść laurowy. Gotować około 10 minut, po tym czasie dodać brokuła – podzielonego na różyczki. Gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, odlać trochę rosołu do miski (gdy blendujemy całość, zupa będzie rzadka), resztę zupy zblendować. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki i wcisnąć czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
    Filety kurczaka doprawić wg upodobać, usmażyć w całości na patelni. Kurczaka pokroić z paski, włożyć do zupy. Udekorować kiełkami brokuła.

Porady

Do zupy można również dodać grzanki/krakersy.

Komentarze

Podobne przepisy