Krem cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Inna nazwa tego kremu to lemon curd.Krem jest pyszny.Można nim smarować naleśniki,gofry,placuszki,przekładać ciasta albo wypełnieć babeczki.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 duże jajka
    1/2 szkl soku z cytryny
    1/2 szkl cukru
    100 g masła

Krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę.Jajka rozbić i przełożyć do małego garnka.Dodać cukier i wymieszać.Następnie dodać sok z cytryny i wymieszać.Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając rózgą.Po ok. 1 minucie dodać połowę masła i cały czas mieszać.Gdy masa zacznie gęstnieć(nie może się zagotować) musimy intensywnie mieszać przez ok. 1 minutę.Zdejmujemy garnek z gazu, wkładamy resztę masła i mieszamy aż tluszcz się rozpuści.Masę przelewamy do słoika.Gdy krem zrobi się zimny przekładamy do lodówki, gdzie krem jeszcze bardziej zgęstnieje.Smacznego

Porady

Kremu z podanych składników wychodzi ok. 400 g

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy