KREM CYTRYNOWY

0 (0 ocen)

Lekki i puszysty krem cytrynowy jest idealny dla wszystkich!

Składniki:

  • 4 cytryny

    180 g cukru pudru

    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki masła

    4 jajka

    3 łyżki żelatyny

    bita śmietana (opcjonalnie, do przybrania)

Krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KREM CYTRYNOWY 1. 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aż do uzyskania białej masy. Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok z 3 cytryn. Mieszamy, a następnie stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 5 minut, stale mieszając.

    2. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, żeby uniknąć tzw. grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy cytrynowej. Ostrożnie mieszamy składniki i przelewamy do małych szklanek. Zabezpieczamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godziny. Możemy podać z bitą śmietaną i plastrami świeżej cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy