Krem dyniowo-jaglany nie tylko dla dzieci

0 (0 ocen)

Smaczna, gęsta i sycąca. Dyniowa – ulubiona zupa mojej córki. Na szczęście uwielbia kremowe zupy więc mogę w nich przemycić troszkę zdrowia :)

Składniki:


  • 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    50 g kaszy jaglanej
    1 marchewka
    400 g dyni
    50 g jogurtu greckiego
    Sól i pieprz biały do smaku
    Duża szczypta gałki muszkatołowej

Krem dyniowo-jaglany nie tylko dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na rozpuszczone masło wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać posiekany czosnek. Krótko przesmażyć.

    Marchewkę i dynię obrać, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka. Zalać wodą i dodać odrobinę soli. Wsypać przepłukaną kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem na krem.

    Zabielić jogurtem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką (dla dzieci delikatniej, dorośli mogą dosypać przypraw na talerzu). Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy