Krem dyniowo-orzechowy z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię myjemy, kroimy na cztery części i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach, grzanie góra - dół. ( można to zrobić dzień wcześniej, przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa ;))
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy posiekany imbir, czosnek, pora oraz chilli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Następnie wyciągamy dynię, wydrążamy pestki (są jadalne i pyszne ;)), miąższ wyciągamy łyżką i dodajemy do zupy.
Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy olej orzechowy i mleko kokosowe, doprawiamy solą i ponownie miksujemy.
Na suchej patelni prażymy orzechy.
Podajemy z kawałkami chorizo, orzechów i listkami kolendry.
Komentarze