Krem dyniowo-orzechowy z chorizo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Lekko rozgrzewająca, kremowa, słodkawa, ze zdrowymi orzechami - po prostu pyszna. ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg dyni piżmowej
    garść orzechów włoskich
    1 puszka gęstego mleka kokosowego
    2 słodkie ziemniaki
    2 marchewki
    1 biała część pora
    2 ząbki czosnku
    kawałek imbiru
    1 papryczka chilli
    1 l wody
    1 laska chorizo z białą pleśnią
    1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich
    kolendra do dekoracji
    sól do smaku

Krem dyniowo-orzechowy z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, kroimy na cztery części i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach, grzanie góra - dół. ( można to zrobić dzień wcześniej, przy okazji pieczenia ciasta lub mięsa ;))

    Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy posiekany imbir, czosnek, pora oraz chilli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

    Następnie wyciągamy dynię, wydrążamy pestki (są jadalne i pyszne ;)), miąższ wyciągamy łyżką i dodajemy do zupy.

    Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy olej orzechowy i mleko kokosowe, doprawiamy solą i ponownie miksujemy.

    Na suchej patelni prażymy orzechy.

    Podajemy z kawałkami chorizo, orzechów i listkami kolendry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Komentarze

Podobne przepisy