Krem groszkowy z nutą mięty

0 (0 ocen)

Genialna zupa krem o pięknym wiosennym kolorze. Dzięki dodatkowi mięty nabiera szczególnej świeżości i oryginalnego smaku.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 2 porcje:
    10 dag mrożonej startej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
    20 dag mrożonego zielonego groszku
    1 łyżka klarownego masła
    sól
    biały pieprz
    płaska łyżeczka suszonej mięty

Krem groszkowy z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę i groszek.
    Smażyć mieszając aż się rozmrożą.
    Dolać taką ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte, gotować pod przykryciem do miękkości.
    Lekko przestudzić, dodać miętę i zmiksować.
    Ponownie mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
    Podać z paluszkami chlebowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy