Krem grzybowo - dyniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsty krem z leśnych grzybów i dyni. Smakuje wyśmienicie!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby leśne (mogą być mrożone) - 600g
    Dynia (miąższ) - 300g
    Cebula - 1szt
    Marchew - 1szt
    Masło - 1 łyżka
    Bulion (mięsny lub warzywny) - 1 litr
    Pieprz, sól
    Suszone zioła: tymianek, majeranek i lubczyk - po 1/2 łyżeczki
    Dowolny dodatek - u mnie kluski śląskie, ale może być makaron, ryż, grzanki

Krem grzybowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem grzybowo - dyniowy 1. Dynię, cebulę, marchew kroimy w mniejsze kawałki. Smażymy na maśle, aż ładnie się zarumienią.

    Grzyby oczyszczamy, zalewamy bulionem i gotujemy. W momencie wrzenia dodajemy zioła, przyprawy, przesmażone warzywa i gotujemy 30-35 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzyby powinny być już miękkie. Blenderem miksujemy na gładką masę. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.

    Podajemy z kluskami, grzankami, makaronem albo ryżem. Można udekorować kleksem śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy