Krem kalafiorowy z chipsami marchewkowymi

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam na lekki i delikatny z krem z kalafiora. Odkryłam,że kremy bardzo mi smakują i teraz częściej będę je robić:)

Składniki:

  • Krem:
    250 g kalafiora
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    6-7 cm pora
    ½-3/4 litra wody
    2 łyżki śmietany 30%
    sól
    Chipsy:
    1 marchewka
    1 szklanka oleju

Krem kalafiorowy z chipsami marchewkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować. Doprawić solą. Ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie z garnka wyjąć marchewkę i por. Resztę wywaru i warzyw ostudzić. Następnie porządnie zmiksować. Dodać śmietanę i wymieszać.
  • 2. Chipsy:
    Marchewkę obrać, umyć i dobrze osuszyć. Obieraczką do warzyw wykroić cieniutkie paseczki. W garnku mocno rozgrzać olej. Partiami wrzucać marchewkę i smażyć aż warzywo będzie lekko rumiane. Odsączać na ręczniku papierowym.
  • 3. Krem odgrzać. Przelać na talerz, posypać świeżo mielonym pieprzem i ulożyć marchewkowe chipsy.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy