Krem kalafiorowy z musem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160C ( piekarnik góra - dół) 20 min. Po upieczeniu chwilę studzimy, usuwamy skórkę, miksujemy i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w małą kosteczkę a ziemniaki dowolnie ( w plasterki, kostkę, ćwiartki ). W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy na nim cebulę a następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko winem. Wszystko gotujemy póki płyny nie zredukują się do 1/3 swojej objętości. Wtedy dodajemy umyty i podzielony w cząstki kalafior i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Śmietanę zaprawiamy zupą a następnie ją wlewamy do całości i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Krem z kalafiora nakładamy na talerze i dekorujemy kleksami z musu paprykowego.
Komentarze