Krem kalafiorowy z musem paprykowym

0 (0 ocen)

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupka

Składniki:

  • - 1 duży kalafior
    -1,3 l bulionu warzywnego
    - 3 papryki czerwone
    - 100 g masła
    -100 ml białego wina
    - 1 duża cebula czosnkowa
    - 4 średnie ziemniaki
    - 100 ml śmietany 30%
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Krem kalafiorowy z musem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160C ( piekarnik góra - dół) 20 min. Po upieczeniu chwilę studzimy, usuwamy skórkę, miksujemy i doprawiamy do smaku.
    Cebulę kroimy w małą kosteczkę a ziemniaki dowolnie ( w plasterki, kostkę, ćwiartki ). W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy na nim cebulę a następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko winem. Wszystko gotujemy póki płyny nie zredukują się do 1/3 swojej objętości. Wtedy dodajemy umyty i podzielony w cząstki kalafior i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Śmietanę zaprawiamy zupą a następnie ją wlewamy do całości i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Krem z kalafiora nakładamy na talerze i dekorujemy kleksami z musu paprykowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy