Krem marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja rodzina zajadała się z wielkim apetytem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg marchwi
    2 cebule
    2 dojrzałe pomidory
    1.1/2 l bulionu warzywnego
    200 ml maślanki
    1 ziarenko kardamonu
    1 pomarańcza
    1 kawałek kory cynamonu
    500 ml soku z pomarańczowego
    1 cytryna
    1 ostra papryczka
    2 ziarenka goździka
    3 łyżki migdałów w plastrach
    świeża bazylia
    sól.pieprz

Krem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15m3aga 1. Marchew cebulę , papryczkę ugotować
  • image-17g5jbl 2. Ostudzone warzywa obrać ze skórki, umieścić w naczyniu, zalać sokiem pomarańczowym, zmiksować.
  • image-1lu4h10 3. Cynamon ,kardamon i goździki rozetrzeć w moździerzu. Przetarte warzywa wlać do wywaru, dodać przyprawy, zagotować. Zaprawić maślanką, doprawić do smaku przyprawami, startą skórką z pomarańczy i sokiem z cytryny.
    Zupę podawać z kawałkami pomarańczy, posypaną na wierzchu płatkami z migdałów i pokrojoną w cienkie plasterki bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy