Krem marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny krem z pieczonej marchewki z dodatkiem chipsów o smaku kurczaka z prażonymi pestkami słonecznika. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag marchewki
    4 szklanki domowego rosołu
    2 średnie ziemniaki
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    listki oregano do dekoracji

Krem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem marchewkowy 1. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w talarki. Pokrojoną marchewkę
    wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, marchewki przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż będzie miękka około 1 godziny.

    Ziemniaki obieramy i myjemy kroimy w plasterki i posypujemy przyprawą do kurczaka, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

    Upieczoną marchew przekładamy do garnka i wlewamy rosół, blendujemy aż będzie gładki krem. Solimy do smaku.

    Słonecznik podprażamy na suchej patelni.

    Krem marchewkowy dekorujemy listkami oregano, słonecznikiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    Do kremu wkładamy chipsy.

Komentarze

Podobne przepisy