Domowej roboty krem pierniczkowy. Według mnie to wspaniały pomysł na świąteczny prezent dla bliskich nam osób! Spodoba się i ucieszy na pewno każdego, kto łasy jest na słodkie i pierniczkowe smaki!
3 godz. 20 min
Składniki:
200g pierniczków (u mnie: domowe)
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
2 łyżeczki cynamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem pierniczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko skondensowane otworzyć, włożyć do rondelka wypełnionego wodą. Postawić na małym ogniu, gotować przez około 3 godziny, aż mleko zgęstnieje. Pierniczki skruszyć za pomocą blendera (praktycznie na proszek). Wymieszać z cynamonem, przyprawą do piernika i ziarenkami wanilii. Dodać gotowe, gęste mleko skondensowane, porządnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przełożyć do słoiczka.
Komentarze