To danie przygotowalam dla mojej mamy na kolacje. Była zachwycona
40 min
Składniki:
3 duze pory( tylko białe części)
2 duże ziemniaki
2 duze serki topione śmietankowe
masło do smażenia
sól
maggi lub vegeta
kostka rosołowa
szczypiorek
opakowanie ciasta francuskiego
200g startego sera żółtego
musztarda
kilka łyżek mleka
Krem porowy z serowymi poduszeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zupy rozpoczynam od roztopienia masła w garnku. Wrzucam tam pokrojone w kostkę ziemniaki i pora posiekanego w talarki. Wszystko razem przesmażam aż lekko zmięknie. Wtedy przygotowuje z wrzątku i kostki bulion (ok.1 litr) i zalewam warzywa. Gotuje do momentu aż całkiem zmiękną. Wtedy wyciągam warzywa i miksuje w blenderze. Na koniec miksuje z zupa tez serki i przyprawiam. Jeśli jest konieczność dolewam trochę bulionu. Całość stawiam na ogniu i gotuje przez około 15 minut na najmniejszym gazie. W tym czasie przygotowuje poduszeczki. Starty ser mieszkam z vegeta i musztarda. Ciasto francuskie kroje na prostokąty i wypełniam farszem a potem zlepiam brzegi widelcem. Smaruje wierz mlekiem i pieke aż do złotego koloru ciasta. Gdy wleje zupę do miseczek posypuje ja szczypiorkiem i podaje z poduszeczkami.
Porady
Taka zupę mozna przygotować z wielu warzyw. Np z brokula kalafiora albo zielonego groszku
Komentarze