Krem z bakłażana i mięty

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Delikatny krem z bakłażana z orzeźwiającą miętą.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 700-800 g bakłażana
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    650 ml bulionu drobiowego
    1 łyżka mięty
    150 ml śmietany kremówki
    sól, pieprz

Krem z bakłażana i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Następnie studzimy i obieramy ze skóry.

    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze ok. 1 min. Następnie dodajemy bakłażany, rozdrabniamy i smażymy 3 min.

    Całość zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Płomień zmniejszamy, gotujemy 20 min pod przykryciem.

    Zupę lekko chłodzimy, miksujemy na gładko, mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy