Krem z brokułów z grzankami

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki, ale jednak postanowiłam przygotować go ze swoimi zmianami. Krem wyszedł rewelacyjny.

Składniki:

  • brokuł
    1 czerwona cebula
    1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
    1 średnia pietruszka pokrojona w kostkę
    5 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
    2 ząbki czosnku
    1 litr bulionu
    1 serek topiony śmietankowy
    4 średnie kromki chleba
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    kwaśna śmietana
    natka pietruszki

Krem z brokułów z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy.
  • 2. Do podsmażonej cebuli dodać opłukany brokuł, podzielony na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz cały serek. Wszystko zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
  • 3. Gdy warzywa staną się miękkie należy zmiksować zupę blenderem, a następie przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie do uzyskania złotego koloru.
  • 5. Gotowy krem przelać na talerz. Udekorować kleksem kwaśnej śmietany, natką pietruszki i gorącymi grzankami.

Porady

Jeżeli krem wyjdzie za gęsty należy dolać wody i zagotować ponownie. Kromki chleba przed pokrojeniem można natrzeć ząbkiem czosnku, albo też już pokrojone na patelni posypać ulubionymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem i dopiero podsmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy