Krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodki smak kukurydzy łamią intensywne przyprawy, a dodatek pomidorów dodaje odrobiny swojskości..

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kukurydza z konserwowa: 2 puszki
    - bulion mięsny lub warzywny: 1 litr
    - mleczko kokosowe: 1 puszka
    - pomidory w puszcze: 1 puszka
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - imbir starty: 1 łyżka
    - curry: 2 łyżki
    - mielona kolendra: 1 łyżka
    - mielony kumin: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 łyżeczka

Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem ze startym czosnkiem i rozdrobnionym imbirem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy kumin, kolendrę oraz curry. Mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty, by przyprawy uwolniły aromat.
    Do gotującego się bulionu wrzucamy cebulę podsmażoną z przyprawami, mleczko kokosowe, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy