Krem z kukurydzy to już odsłona jesiennej zupy.Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu,a zarazem sycąca.Doprawiona imbirem,odrobiną chilli i trawą cytrynową nadaje orientalny smak.
Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopiamy w garnku.Dodajemy starty imbir i drobno pokrojoną cebulę.Dusimy na małym ogniu do momentu,aż cebulka będzie miękka.Trwa to około 5 minut.
2.Ostrym nożem należy oddzielić ziarna kukurydzy od kolby
3.Do cebulki dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli bez pestek,pokrojoną trawę cytrynową,mleko i ziarna kukurydzy.Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotjemy około 20 minut
4.Połowę zupy miksujemy blenderem.Łączymy z cześcią niezmiksowaną.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną.
Komentarze