Krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

Krem z kukurydzy to już odsłona jesiennej zupy.Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu,a zarazem sycąca.Doprawiona imbirem,odrobiną chilli i trawą cytrynową nadaje orientalny smak.

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
    2 łyżki masła
    1 mała cebula
    750 ml mleka
    1 łyżka mąki
    1 pałeczka trawy cytrynowej
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 mała czerwona papryczka chilli
    2 łyżki świeżej kolendry
    1-2 łyżki lekko kwaśnej śmietany
    pieprz kolorowy
    sól

Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopiamy w garnku.Dodajemy starty imbir i drobno pokrojoną cebulę.Dusimy na małym ogniu do momentu,aż cebulka będzie miękka.Trwa to około 5 minut.
  • 2. Ostrym nożem należy oddzielić ziarna kukurydzy od kolby
  • 3. Do cebulki dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli bez pestek,pokrojoną trawę cytrynową,mleko i ziarna kukurydzy.Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotjemy około 20 minut
  • 4. Połowę zupy miksujemy blenderem.Łączymy z cześcią niezmiksowaną.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy z posiekaną kolendrą i śmietaną.
  • 5. Inspiracja:White plate

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy