Krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodka zupa - taka mała odmiana :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    4 ziemniaki
    1 kostka rosołowa
    1,5 litra wody
    (można użyć bulionu)
    chleb tostowy
    masło
    czosnek
    cebulka dymka
    sól, pieprz

Krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka.
    Warzywa wrzucamy do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.
    Zupę miksujemy na krem.
    Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło.
    Kilka ząbków czosnku wyciskamy przez praskę.
    Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy.
    Czosnek i cebulkę dodajemy do masła, doprawiamy solą i pieprzem -
    wszystko dokładnie "gnieciemy" - użyłam ubijaka do ziemniaków
    Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku -
    ok 10 minut w 200stopniach.
    Gotowy krem podajemy z grzankami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy