opakowanie groszku mrożonego lub 400 g groszku świeżego
ok.pół litra bulionu warzywnego
ząbek czosnku
pół małej cebuli
masło, ok 2 łyżki
sól, pieprz, pół łyżki soku z cytryny
tymianek, oregano lub bazylia
Żeby zaostrzyć smak zupy można dodać malą papryczkę czili albo łyżeczkę zielonej pasty curry
Krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na maśle (2-3 łyżki) podsmażamy cebulę, czosnek i tymianek. Zalewamy bulionem,solimy i wrzucamy groszek (2 łyżki można odłożyć, jeśli lubicie jak w zupie coś pływa) Gotujemy około 10 minut. Miksujemy zupę blenderem, jeśli konystencja jest zbyt gęsta, można dolać trochę mleka.
Zupę można posypac fetą, albo małymi kawałkami mozzarelli.
Porady
Do zupy najlepszy jest groszek świeży albo mrożony. Groszek konserowowy nie ma tak pięknego koloru.
Krem z groszku super smakuje z grzankami.
Komentarze