Krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 22 lata i każdą chwilę poświęcam na gotowanie. Ta zupa świetnie smakuje z grzankami.

Składniki:

  • ● 300 g mrożonego groszku
    ● główka sałaty
    ● cebula
    ● 1 l bulionu warzywnego z kostki
    ● 5 łyżek śmietany 22-proc.
    ● 2 łyżki listków mięty
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżka soku z cytryny
    ● sól, pieprz

Krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy,
    szklimy na maśle na patelni.
    Groszek płuczemy, osączamy.
    Sałatę myjemy i osuszamy.
    Małe listki sałaty odkładamy do dekoracji, a pozostałe rwiemy
    i razem z groszkiem dodajemy
    do cebuli.
  • 2. Wlewamy szklankę bulionu
    i gotujemy pod przykryciem 10
    minut. Lekko studzimy, miksujemy,
    wlewamy resztę bulionu
    i zagotowujemy. Dodajemy
    śmietanę, sok z cytryny, przyprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Zupę podgrzewamy, ale nie
    doprowadzamy do wrzenia.
    Wlewamy na talerze, posypujemy
    listkami mięty oraz odłożonymi
    listkami sałaty.

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy