Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem

0 (0 ocen)

Lekka i delikatna w smaku zupa ziemniaczano-kalafiorowa świetnie smakuje z dodatkiem grzanek z żytniego razowego chleba

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków – waga po obraniu
    40 dag kalafiora
    łyżka sklarowanego masła
    15 dag włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) – startej na tarce o dużych oczkach
    4 szklanki wody
    3,5 dag serka topionego z serem pleśniowym
    kopiasta łyżka posiekanego koperku
    sól
    biały pieprz
    GRZANKI:
    4 kromki chleba żytniego razowego
    1 łyżeczka oliwy z oliwek

Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki, dobrze opłukać, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w zakwaszonej wodzie.
    Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
    W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ziemniaki i włoszczyznę, powoli smażyć kilka minut.
    Dodać kalafiora, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut.
    Dodać serki topione, lekko przestudzić i zmiksować dodając posiekany koperek.
    Ponownie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
    Chleb pokroić w małą kostkę, smażyć na suchej patelni aż zacznie lekko twardnieć, polać oliwą z oliwek i smażyć jeszcze chwilkę, przesypać do miseczki aby grzanki wystygły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy