Kremowa zupa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rewelacyjna na ciepło i zimno. Smak świeżych pomidorów i posiekanej bazylii ,do tego czosnkowe pieczywo. Nie można się oprzeć ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    8 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
    garść świeżej bazylii
    2 łyżki śmietany
    cukier
    sól ,pieprz
    zioła prowansalskie
    pieczywo czosnkowe

Kremowa zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa zupa pomidorowa 1. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki ,dusimy je na połowie oliwy. Przecieramy przez sito.
    Na pozostałej oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przetarte pomidory i szklankę wody ,gotujemy pod przykryciem 15 min. Następnie zestawiamy z ognia i miksujemy. Przelewamy z powrotem do garnka ,podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem ,solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość mieszamy z posiekaną bazylią i dwoma łyżkami śmietany. Podajemy ciepłe z pieczywem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy