Kremowa pomidorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

W tym tygodniu zrobiliśmy totalnie na odwrót. Sobota, pomidorowa...niedziela rosół :D ale nie z pomidorowej

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g masła
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 l bulionu warzywnego
    5 łyżek ryżu
    190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku )
    świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania )
    200 ml śmietany kremówki
    2-3 krople tabasco
    biały mielony pieprz

Kremowa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa pomidorowa 1. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 3-4 min. Zalewamy bulionem, dodajemy ryż, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 20-25 min, od czasu do czasu mieszając, by ryż nie przywarł do dna.
    Następnie dodajemy koncentrat, bazylię, mieszamy, zestawiamy z ognia i studzimy.
    Zupę blendujemy, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i tabasco. Ponownie zagrzewamy.
    Podajemy z posiekaną bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy