Kremowa zupa z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam zupy-kremy! Zajadam się nimi niezależnie od pory roku. Są sycące, smaczne i mam na nie nieskończoną ilość pomysłów!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
    2 bataty,
    3 ząbki czosnku,
    1 cebula,
    pęczek koperku,
    1/3 kostki masła,
    4 łyżki wody,
    suszona bazylia,
    sól,
    pieprz,
    1 l bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)

Kremowa zupa z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, bataty obrać; warzywa pokroić w plastry. Układać w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie.
  • 2. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, ułożyć na warzywach. Całość przyprawić, posypać posiekanym koperkiem i bazylią, na wierzch ułożyć pokrojone masło. Podlać wodą. Warzywa zapiekać do miękkości w temp. 150-160 st.
  • 3. Przygotować bulion.
  • 4. Następnie zapieczone warzywa zalać bulionem. Całość blendować do uzyskania kremowej konsystencji.

Porady

Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy