Kringel cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć, dodać do nich kwaśną śmietanę i cukier. Dobrze wymieszać. Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtka, rozpuszczoną margarynę oraz rozmieszane drożdże (nie muszą być wyrośnięte). Wszystko razem donrze wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, tak, aby podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Blat ciasta posmarować rozpuszczoną margaryną, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę. Od góry zostawić ciasto około 5 cm i od 5 cm przeciąć roladę na środku do samego dołu. Dwie części które powstaną opleść dookoła siebie. Następnie uformować w koło i końcówki zlepić ze sobą. Kringel przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 40 - 50 minut w 180 st C.
Komentarze