Kringel estoński

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna odmiana dla ciasta drożdżowego. Najlepiej spożyć: z odrobiną prawdziwego masełka i szklanką ciepłego mleka:) inspiracja "Kuchnią pełną smaków".

  • 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    120 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    30 g masła
    szczypta soli
    15 g drożdży
    300 g mąki

    Na nadzienie:
    50 g masła
    1/2 łyżki cukru
    1-2 łyżeczki cynamonu
    dodatkowo żółtko do posmarowania ciasta

Kringel estoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i ciepłe mleko rozmieszać w miseczce. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 2. Do wyrośniętych drożdży dodać ostudzone, roztopione masło oraz jajko i wymieszać.
  • 3. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać "mieszankę drożdżową" przygotowaną wcześniej i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Następnie uderzyć ciasto pięścią, aby powietrze uleciało, odstawić ciasto na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Przygotować nadzienie, łącząc wszystkie składniki (masło musi być miękkie).
  • 5. Ciasto ugniatać przez ok. 5 minut. Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon. Przeciąć wzdłuż, pozostawiając początek nierozcięty, aby łatwiej było zaplatać ciasto. Zapleść w spiralę i połączyć oba końce. Ułożyć na blaszce lub w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce(pod przykryciem).
  • 6. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  • 7. Po wyrośnięciu ciasta, posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżeczką wody.
  • 8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut.

Porady

Ciasto można podawać z lukrem cytrynowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy