Kringel estoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier i ciepłe mleko rozmieszać w miseczce. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
2.Do wyrośniętych drożdży dodać ostudzone, roztopione masło oraz jajko i wymieszać.
3.Do dużej miski wsypać mąkę, dodać "mieszankę drożdżową" przygotowaną wcześniej i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Następnie uderzyć ciasto pięścią, aby powietrze uleciało, odstawić ciasto na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce.
4.Przygotować nadzienie, łącząc wszystkie składniki (masło musi być miękkie).
5.Ciasto ugniatać przez ok. 5 minut. Następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon. Przeciąć wzdłuż, pozostawiając początek nierozcięty, aby łatwiej było zaplatać ciasto. Zapleść w spiralę i połączyć oba końce. Ułożyć na blaszce lub w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce(pod przykryciem).
6.Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
7.Po wyrośnięciu ciasta, posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżeczką wody.
Komentarze