Krokiety serowo-jeżynowe

0 (0 ocen)

Pojechałam z córką do lasu na grzyby, a przywiozłyśmy koszyk jeżyn, tak powstała pyszna kolacja.

Składniki:

  • naleśniki:
    2 szklanki mąki
    jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka mleka
    opakowanie cukru waniliowego
    farsz:
    2 szklanki jeżyn
    250 g sera chudego
    opakowanie cukru waniliowego
    serek homogenizowany waniliowy
    dodatkowo:
    pół szklanki bułki tartej
    jajko
    olej do smażenia

Krokiety serowo-jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko. Smażymy cienkie placki na ceramicznej patelni( nie przywierają). Studzimy.
  • 2. Ser mieszamy z serkiem i jarzynami, dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając owoce, żeby puściły sok. Słodzimy. Rozsmarowujemy na naleśniku, zawijamy boki, zwijamy w rulon.
  • 3. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy w jajku, potem w bułce, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy