Krokiety szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Chrupiąca panierka skrywa pod sobą delikatne liście szpinaku z dodatkiem czosnku pokryte gęstym sosem beszamelowym.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • proporcje na około 20 sztuk:

    350-400 g liści szpinaku, może być mrożony
    100 g startego sera grana padano
    3-4 ząbki czosnku
    starta gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    5 łyżek masła
    5 łyżek mąki
    500 ml mleka

    2-3 jajka
    bułka tarta do panierowania ja użyłam razowej

Krokiety szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do roztopionego masła dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, zdejmujemy z ognia. Do zasmażki wlewamy zimne mleko (500 ml) i mieszamy. Do mleka wsypujemy pokrojone liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ser. Znów stawiamy na gaz i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masę doprawiamy do smaku zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • image-0ukj0bk 2. Masę wylewamy na papier do pieczenia równo rozsmarowujemy na 1-1,5 cm grubości.
  • image-0rudrvq 3. Wierzch przykrywamy również papierem do pieczenia. Wystudzoną masę odkładamy na noc do lodówki.
  • image-073v6hn 4. Schłodzoną masę kroimy na około 8 cm kawałki.
  • 5. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i formujemy krokiety następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i znów bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy