Krokiety szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.
Szpinak umyć, osuszyć i drobniej posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków. Na końcu wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.
Z powstałej masy formować niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Porady
świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub sosem pieczarkowym.
Komentarze