Krokiety szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo proste i szybkie danie. Krokiety ziemniaczane z dodatkiem świeżego szpinaku, czosnku i żółtego sera.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki: (na 12 sztuk)

    500 g ziemniaków
    100 g liści szpinaku
    80 g sera żółtego
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    sól, biały pieprz
    panierka

    2 jajka
    bułka tarta

Krokiety szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.

    Szpinak umyć, osuszyć i drobniej posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków. Na końcu wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.

    Z powstałej masy formować niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej.

    Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

Porady

świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub sosem pieczarkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy