Krokiety ziemniaczano-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, gotujemy
w mundurkach i obieramy. Po
ostudzeniu mielimy. Grzyby oczyszczamy i drobno kroimy.
Cebule obieramy, siekamy
i z pieczarkami smażymy na oleju.
Przekładamy do ziemniaków.
Wbijamy jajka i mieszając, wsypujemy
mąkę oraz 3-4 łyżki bułki
tartej. Wyrabiamy. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy
na 5 minut. Jeśli masa
jest za rzadka, wsypujemy trochę
bułki tartej.
2.Zwilżonymi dłońmi formujemy
podłużne krokiety, obtaczamy
w bułce tartej i smażymy z obu
stron na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podajemy do
pieczonych mięs z surówką i sosem
pomidorowym.
Komentarze