Krokiety ziemniaczano-grzybowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję filologię polską. Bardzo dużo czytam, ale między jedną a drugą książką lubię coś ugotować. Są to dania łatwe, smaczne i niedrogie.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 50 dag pieczarek
    ● 1-2 cebule
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki mąki
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

Krokiety ziemniaczano-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy
    w mundurkach i obieramy. Po
    ostudzeniu mielimy. Grzyby oczyszczamy i drobno kroimy.
    Cebule obieramy, siekamy
    i z pieczarkami smażymy na oleju.
    Przekładamy do ziemniaków.
    Wbijamy jajka i mieszając, wsypujemy
    mąkę oraz 3-4 łyżki bułki
    tartej. Wyrabiamy. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy
    na 5 minut. Jeśli masa
    jest za rzadka, wsypujemy trochę
    bułki tartej.
  • 2. Zwilżonymi dłońmi formujemy
    podłużne krokiety, obtaczamy
    w bułce tartej i smażymy z obu
    stron na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podajemy do
    pieczonych mięs z surówką i sosem
    pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy