Królewskie cukinie

0 (0 ocen)

Uwielbiam cukinię.Ta królewska pięknie się prezentuje na stole.

Składniki:

  • 2 cukinie
    2-3 pieczarki
    200 g mięsa mielonego
    1/2 kostki sera fety
    1 papryczka chilli
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryki czerwonej
    2 łyżki koncentratu 30%
    1 łyżka czubricy czerwonej
    szczypta pieprzu cayenne
    troszkę soli
    odrobinę sera żółtego
    oliwa

Królewskie cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i zmiażdżony czosnek.Kiedy cebulka się zeszli dodajemy pokrojone papryki i pieczarki.Mieszamy i po chwili dodajemy mięso.Smażymy wszystko około 10 minut.Dodajemy koncentrat,przyprawy i odstawiamy do wystudzenia
  • 2. W tym czasie myjemy cukinię,dzielimy na trzy części.z każdej części łyżeczką wyjmujemy miąższ cukinii,pozostawiając dno nienaruszone.Miąższ siekamy i dodajemy do farszu.Górę cukinie dekoracyjnie wycinamy.Kiedy farsz jest przestudzony,dodajemy pokrojona w kostkę fetę.Teraz pozostaje tylko nafaszerować cukinie.Z wierzchu posypujemy żółtym serem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180'.
  • 3. Inspiracja:Mój własny przepis.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy