3 szklanki mąki krupczatki
250 g margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 duży lub dwa małe cukry wanilinowe
około 15-20 dag mrożonych małych owoców ( jagody, porzeczki )
Kruche ciastka z mrożonomi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekać margarynę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, posypać blat roboczy mąką i rozwałkować ciasto grubości ok. 3 mm. Szklanką wykrawać kółka, na powycinane ciastka powciskać zamrożone jagody, porzeczki. Piec w temp. 200°C ok. 15 minut.
Komentarze