Kruche koperty z żurawiną

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie,bardzo smaczne,idealne dla niespodziewanych gości :) Żurawina i ciasto francuskie świetnie do siebie pasują.Polecam:)

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
    żurawina w słoiczku (polecam cranberry whole-berry sauce Ocean Spry ponieważ ma konsystencję gęstej marmolady i się nie rozpływa podczas pieczenia)
    białko z jednego jajka lub całe rozkłucone jajko
    cukier do posypania

Kruche koperty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łyżeczką nakładamy żurawinę 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
    Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kwadraty (u mnie 10*10 cm).Wyszło mi 8 kwadratów.
    Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczką żurawinę.
  • zawijamy w kopertę 2. Kwadraty zawijamy w koperty i smarujemy rozkłuconym białkiem lub jajkiem.Posypujemy cukrem
  • Upieczone koperty 3. Koperty układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem i wstawiamy do piekarnika na 15 min lub do czasu aż urosną i się zrumienią.
    Doskonałe na ciepło jak i na zimno.
    Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy