Bardzo szybkie,bardzo smaczne,idealne dla niespodziewanych gości :) Żurawina i ciasto francuskie świetnie do siebie pasują.Polecam:)
Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego
żurawina w słoiczku (polecam cranberry whole-berry sauce Ocean Spry ponieważ ma konsystencję gęstej marmolady i się nie rozpływa podczas pieczenia)
białko z jednego jajka lub całe rozkłucone jajko
cukier do posypania
Kruche koperty z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kwadraty (u mnie 10*10 cm).Wyszło mi 8 kwadratów.
Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczką żurawinę.
2.Kwadraty zawijamy w koperty i smarujemy rozkłuconym białkiem lub jajkiem.Posypujemy cukrem
3.Koperty układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem i wstawiamy do piekarnika na 15 min lub do czasu aż urosną i się zrumienią.
Doskonałe na ciepło jak i na zimno.
Smacznego:)
Komentarze