Kruche serduszka

0 (0 ocen)

Ciasteczka które przygotowałam dla mojej klasy na Dzień Świętego Walentego. Pierwsze upieczone całkowicie samodzielnie.

Składniki:

  • mąka pszenna 280g
    250g masła
    żółtko
    białko
    5 łyżek śmietany kwaśnej
    gruby cukier do posypania

Kruche serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche serduszka 1. Na stolnice wsypać mąkę, zrobić dołeczek wbić tam żółtko, śmietanę, dodać część masła, łączyć siekając masło z pozostałymi składnikami, następnie dokładając całe masło wyrabiać rękoma. Zagnieść w kulę.
  • kruche serduszka 2. Stolnice wysypać mąką i rozwałkować ciasto na placek grubości 5mm, wycinać foremką nie za cienkie ciasteczka, bo cienkie się spalą i roztopią. Posmarować z wierzchu rozbełtanym białkiem i posypać cukrem dość grubo. Kłaść na blachę na papier do pieczenia
  • 3. Piec ok 20 minut w 175 stopniach każdą partię. Jak się zrumienią wyjąć i ostudzić. A potem się nimi zajadać. Ciasteczek wyszło 26szt

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy