TARTA Z GRUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Częsty deser w naszej rodzinie :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - kostka margaryny
    - 300 g mąki pszennej
    - 100 g cukru

    KRUSZONKA
    - 1/2 kostki margaryny
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki cukru
    - cukier wanilinowy

    DODATKOWO
    - 4 gruszki

Tarta z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść ciasto kruche: ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
    Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
    Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    2. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozdrobnić palcami, do momentu aż powstanie kruszonka.

    3. Gruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na podpieczone ciasto. Następnie gruszki posypać przygotowaną wcześniej kruszonką i piec w piekarniku przez ok. 30 min.

Komentarze

Podobne przepisy