Kruche z wakacyjnymi owocami (malina, agrest, porzeczka)

0 (0 ocen)

Gdy robię takie ciasto, wiem że jest lato i są wakacje, bo owoce rosną u mnie w sadzie.

Składniki:

  • spód:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    100 g roztopionego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru kryształu
    łyżka zapachu rumowego
    dodatkowo:
    2 szklanki agrestu
    1 szklanki czerwonych porzeczek
    szklanka malin
    3 łyżki miodu
    3 białka
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukru kryształu

Kruche z wakacyjnymi owocami (malina, agrest, porzeczka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche połączyć, wyrobić na gładkie ciasto. Wylepić nim spód standardowej tortownicy.
  • 2. Owoce dobrze umyć. Do wysokiego naczynia wsypać maliny i porzeczki., zblendować na masę. Dodać miód i cały agrest, wymieszać. Zalać ciasto.
  • 3. Z białek i cukrów ubić pianę na sztywno. Zalać nią owoce.
  • 4. Piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawić w piekarniku żeby przestygło ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy