Krucho-drożdżowe rożki z mięsem mielonym i warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krucho-drożdżowe rożki z mięsem mielonym i warzywami to świetna przystawka. Podajemy z ulubionym sosem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    250 g mąki,
    100 g masła,
    2 łyżeczki cukru,
    1/2 łyżeczki soli,
    25 g drożdży świeżych,
    1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
    2 jajka.
    Farsz;
    250 g mięsa mielonego z indyka,
    1 cebula,
    pół papryki czerwonej,
    150 g sosu Pomidorowego.

Krucho-drożdżowe rożki z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

    Farsz;

    Cebulę obieramy i wraz z papryką kroimy w kosteczkę.
    Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
    Wrzucamy mięso i warzywa chwilkę podsmażamy.
    Dodajemy sos i smażymy około 5 minut. Studzimy.

    Ciasto wałkujemy, wykrawamy kwadraty 10x10.
    Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy rożki.
    Wykładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
    Smacznego ;)

Porady

Podajemy z ulubionym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy