Kruchutkie i złociste faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Są złote, kruchutkie i bardzo smaczne. Polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • * 500g mąki pszennej
    * 3/4 szklanki śmietany 18%
    * 6 żółtek
    * szczypta soli
    * opakowanie cukru waniliowego
    * 1 łyżka spirytusu
    * olej
    * cukier puder

Kruchutkie i złociste faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, śmietanę, żółtka, cukier waniliowy, sól i spirytus dobrze łączymy ze sobą i wyrobiamy ciasto.
  • 2. Odkładamy do zamrażarki zawinięte w folie aluminiową na ok. 15 minut.
  • 3. Następnie kroimy ciasto na ok. 5 kawałków i każdy cieniutko rozwałkowujemy.
  • 4. Wykrawamy prostokąty. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i przewlekamy przez otwór.
  • 5. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Wystygnięte faworki oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Jeśli ciasto nie chce się wyrobić i jest zbyt suche można dodać kolejne żółtko.

Komentarze

Podobne przepisy